بررسی آیه وصیت و خیر و خوبی در آن


بِسْمِ اللهِ الرحمن الرَّحيِم
اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدألأٍئݦة وَألْمَهْدیٖینْ وَسَلِم تَسْلٖیٖما

با سلام خدمت محققین گرامی، کتاب وصیت مقدس نوشته ی بازدارنده از گمراهی توسط آقای علاء صالح گردآوری و تدوین شده است. در این کتاب، دو سوال که از سید احمد الحسن علیه السلام پرسیده شده است و ایشان علیه السلام پاسخ گفته اند، آورده شده است. در پست های قبل پرسش اول بررسی شد و به پرسش دوم می پردازیم که به شرح ذیل است:
از ابن مسکان از ابوبصیر از امام باقر (ع) یا صادق (ع) در مورد سخن خداوند متعال: « كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِنْ تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ » ( اگر خیر و خوبی به جای گذاشتید، بر شما هنگام وفاتتان وصیت نیکو به والدین و نزدیکان واجب است، این حقی بر پرهیزکاران است) فرمودند: «این آیه نسخ شده است. آیه این فرایض، که در مورد ارث است، آن را نسخ کرده است. « فَمَنْ بَدَّلَهُ بَعْدَمَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَا إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ » (هر فردی آن را تغییر دهد، گناهانش فقط بر گردن فردی است که آن را تغییر می دهد. یعنی بر آن وصی».
آیا این آیه نسخ شده است؟ وصیتی که بر مکلف واجب است، چیست؟
پاسخ:
خیر و خوبی در این آیه فقط به اموال و دارایی ها اطلاق نمی شود، اگر آیه نسخ شده باشد. حکم نسخ آن از اموال و املاکی که مورد تقسیم بین ورثه است. تجاوز نمی کند، یعنی بعد از فرستاده شدن آیه های مربوط به ارث، وصیت بر اموال و دارایی ها ی مادی که بین ورثه تقسیم می شود، واجب نیست، یعنی وصیت بر دو سوم اموال واجب نیست؛ اما حکم آیه برای غیر از این مقدار، ساری و جاری است و امکان این ادعا وجود ندارد که (بگوییم) آیه های ارث، آن را نسخ کرده است.
محمد بن مسلم می گوید: در مورد وصیت برای وارث از ابی جعفر محمد باقر (ع)  سوال کردم. ایشان فرمود: «جایز است»، سپس این آیه را خواندند:« إِنْ تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ »( اگر خیری به جای گذاشتند، وصیت نمودن برای والدین و نزدیکان واجب است).
همچنین آیه به روشنی، برای مؤمن، وضعیت یک سومی که واجب است به آن وصیت کند را بیان می کند مبنی بر این که واجب است به آن وصیت کند، یا به قسمتی از آن، برای خلیفه ی خدا در زمانش وصیت کند، همان گونه که خلیفه ی خدا حق دارد خمس را ساقط کند چون اموالی است که به او اختصاص دارد و هر وقت بخواهد آن را ساقط می کند؛ این اموالی است که با آن از امت و فقرا سرپرستی می کند و با آن حکم خلیفه ی خدا در زمینش، اجرا می شود.
با ادامه ی این مبحث در پست های بعدی با ما همراه باشید.

لینک دانلود کتاب وصیت مقدس نوشتار بازدارنده از گمراهی




وب سایت فارسی رسمی انصار امام مهدی (ع)
سایت رسمی زمان ظهور



نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

خاطره و روشنگری با مثال در مورد وصیت مقدس رسول الله (ص)

داستان این کتاب، مصیبت پنجشنبه و وصیت رسول الله (ص)

آخرین وصیت رسول الله (ص) به نقل از شیعیان